Praktikanterna blev en stor tillgång

Maria von Beetzen är privatpraktiserande specialisttandläkare i Strängnäs. Hon driver en mindre klinik som tar emot patienter på remiss eller direktsökande. Sedan några år har Maria välkomnat praktikanter via Arbetsförmedlingen, en möjlighet för både arbetsgivare och nyanlända högutbildade människor som vill ta ett kliv in i arbetslivet.

– Under hösten 2015 kom det många flyktingar till Strängnäs, berättar Maria. Jag och min förstetandsköterska tyckte att vi ville hjälpa till på något sätt, och vände oss till Arbetsförmedlingen. Vi hade fått utökad kliniktid och var ändå i tankarna på att anställa, så tillsammans med vår kontaktperson på Arbetsförmedlingen bestämdes att vi skulle anställa en praktikant genom det som kallas ”nystartsjobb”. Vår första praktikant var en relativt ung och nyutexaminerad tandläkare från Syrien. Han blev en stor tillgång för kliniken och lärde sig mycket om svensk tandvård hos oss. Därefter har vi haft en tandtekniker från Syrien och en sjuksköterska från Eritrea. De har gjort olika sysslor på kliniken, allt ifrån att fungera som assisterande tandsköterska till att göra fint i väntrummet eller hjälpa till i behandlingsrummet.

Patienterna var positiva

Maria berättar att så gott som alla patienter har reagerat positivt på praktikanterna. Det har lett till nya möten och intressanta samtal, för både klinikens personal och patienterna.

– Det är väldigt inspirerande att ha en praktikant som är genuint intresserad av tandläkaryrket! Och som privattandläkare tycker jag det är roligt att få föra vidare kunskap och att behöva tänka efter: varför gör jag som jag gör, och hur prioriterar jag? Men det är viktigt att hela teamet är med på det hela, och att man känner att man både ger och får när praktikanten ska skolas in i klinikens arbete.

En extra resurs till låg kostnad

Det innebär en relativt låg kostnad för arbetsgivaren att ha en nystartspraktikant. Kliniken får stå för ungefär halva lönekostnaden, och Arbetsförmedlingen står för andra halvan.

– Lite extra hjälp på mottagningen är ju väldigt värdefullt för de flesta privatpraktiker, menar Maria. Och för praktikanten att få en erfaren tandläkare som ett slags mentor är givetvis också bra.

Maria betonar att man som arbetsgivare måste inse att man blir en samarbetspartner till Arbetsförmedlingen, och att man genomför detta tillsammans. Hon har själv goda erfarenheter av sin lokala arbetsförmedling i Strängnäs.

– Mycket handlar ju också om personkemi, så inled gärna med en kortare avtalsperiod innan ni skriver på för en längre praktikanställning, tillägger hon.

Praktiken kan leda till legitimation

Praktikanterna trivdes mycket bra på Marias klinik, och den unge syriske tandläkaren går nu på Karolinska Institutets kompletteringsutbildning. Efter ett år kommer han att få svensk tandläkarexamen.

– Jag tror absolut att praktiken hos oss gjorde det lättare för honom att bli antagen på kompletteringsåret, säger Maria.

– Sådan här praktik är väldigt värdefull för att lära sig om svensk tandvård, och för att förstå hur det fungerar på en svensk arbetsplats. En sådan initial praktik gör det lättare för tandläkaren att sedan gå vidare mot svensk tandläkarlegitimation.

Maria och hennes medarbetare är glada och stolta över att ha hjälpt en ung tandläkare på vägen mot svensk tandläkarlegitimation.

–  Jag minns när han kom till oss allra första gången. Han hade flytt ensam över Medelhavet, för att slippa göra militärtjänst i krigets Syrien. Väl framme i Sverige hade han snabbt lärt sig bra svenska, och gjort de flesta kunskapsproven men inte alla. Han tyckte proven var svåra och fick ingen feedback på resultaten. Då sa jag: “det är bara att kämpa så kommer det att gå bra till slut”! Nu har vi det som ett gemensamt talesätt när vi träffas: “det är bara att kämpa om man ska komma någon vart!”

Läs mer om Nystartsjobb på Arbetsförmedlingens webbplats

Nystartsjobb_info för arbetsgivare