Artiklar & Tips
Sommartips från Danske Bank
Du som är medlem i TEV har tillgång till exklusiva förmåner hos Danske Bank, genom ett samarbete som mellan Danske Bank och Saco.
Se fler medlemsförmåner
Sparkonto XL
Kom igång med ett sparande redan idag.
Har du inte ett sparande idag? Oroa dig inte – det är aldrig för sent att komma igång.
Hur mycket ska jag spara?
En tumregel brukar vara att man ska spara 10 procent av sin inkomst efter skatt. Kan du inte lägga undan 10 procent? Lägg undan så mycket du känner att du har möjlighet att spara – det bästa sparandet är det som faktiskt blir av. Även några 100-lappar.
På Danske Banks Sparkonto XL får du fram till 31 mars 2021 en ränta på 0,60%*. Läs mer https://danskebank.se/privat/bli-kund/bli-kund/saco/sveriges-tandlakarforbund
*Sparräntan gäller till och med 31 mars 2021, därefter f.n. 0,10%. Räntan är rörlig och följer förändringar i det allmänna ränteläget.
Tips inför sommaren
Sommaren närmar sig med stormsteg. Även om just den här sommaren kommer se lite annorlunda ut så kommer det förhoppningsvis ändå vara en tid för återhämtning med familjen. Vi har samlat massor med tips och råd inför sommaren kring exempelvis säkra onlineköp, att kunna blippa sina köp samt om saker att tänka på inför och under en eventuell resa. Läs mer här.
Se upp för bedragarna i sommar!
Det är oftast hög aktivitet av bedrägerier just på sommaren. Olika metoder används för att samla in känslig information och mailbedrägerier är mycket vanliga. Linus Fugl, Cybersäkerhetschef på Danske Bank kommer med sina råd här.
Är patienter med pacemaker en riskfaktor i kliniken?
Många av våra patienter idag har någon form av implanterbar apparatur som stöttar hjärtat vid behov, t ex pacemaker eller defibrillator. I olyckliga fall kan den apparatur som finns på tandläkarmottagningen ge upphov till en elektromagnetisk interferens som skadar patienten.
Läs mer:https://tandlaegebladet.dk
FDA-rapport om amalgam och metaller i implantat
Den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket – Food and Drug Administration (FDA) har nyligen genomfört en systematisk litteraturgenomgång, där man analyserade tillgängliga epidemiologiska studier om amalgams hälsomässiga effekter. Samtidigt publiceras en rapport om biologiska effekter av metaller i implantat.
Läs mer: https://www.tannlegetidende.no
Tandläkaren Jorge identifierade 1 000 offer efter tsunamin
Praktikertjänsttandläkaren Jorge Tenorio undersökte över 1 000 döda människor på några veckor efter tsunamin i Sydostasien 2004.
Boktips ”Estetisk Tandvård”
Estetisk Tandvård är en grundbok, skriven av av Hilda Zollitsch och Cecilia Ömo, som vänder sig till tandläkare och tandläkarstudenter med intresse för estetisk tandvård. Boken behandlar ämnen som fotografering, färglära och smile design.
Boken är den första i sitt slag på svenska, och utgår från svenska förhållanden. Fokus ligger på Sverker Toreskogs minimalinvasiva arbetssätt, som inte kräver omfattande och komplicerade protetiska och kirurgiska insatser.
Boktips ”Din hälsa sitter i munnen”
101 frågor och svar om munhälsa och kopplingen mellan vetenskap, folksjukdomar och ett långt och friskt liv. Boken är skriven av Björn Klinge och Pamela Andersson och den finns bland annat att beställa här: www.bokus.com
Praktikplats för nyanlända tandläkare
Processen för att få svensk legitimation för tandläkare utbildade utanför EU/EES är onödigt lång och när vi nu ser en stor invandring från länder såsom Syrien är behovet av att få göra praktik/auskultering extra stort.
TEV:s styrelse utreder just nu vilka krav som ställs för en praktikplats. Vad krävs av handledaren och vad krävs av den kliniska utbildningen, för att praktiken ska bli godkänd? Socialstyrelsen har inte kunnat svara på detta riktigt tydligt så TEV försöker nu att få till stånd mer tydliga riktlinjer.
Denna information om praktik kommer från Socialstyrelsen:
En praktik gör att man får en förståelse för hur tandläkaryrket utövas i Sverige, det utvecklar yrkessvenskan och förbättrar avsevärt förutsättningar att snabbt ta sig igenom Socialstyrelsens valideringsprocess. Det finns behov av dels en kortare praktik/auskultation inför Socialstyrelsens kunskapsprov där man går vid sidan om ordinarie personal, och dels behov av längre så kallad praktiktjänstgöring som är ett krav i Socialstyrelsens process (se steg 4 på denna sida: http://www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/utbildadiannatland/tandlakare )
Om du och din tandläkarklinik kan erbjuda dessa typer av praktikplatser så kontakta Arbetsförmedlingen på telefon 0771-416 416 och ange köval 6. Om ni enbart har möjlighet att erbjuda praktik om ni får ett handledararvode (800 kr /dag i tre veckor) uppge det, och säg att ni bara kan ta emot sökande där praktik sker genom insatsen ”Yrkeskompetensbedömning”.
Det finns annars möjlighet att ta emot för en längre praktik.
Efter att ni anmält intresse kan en process för att få en praktikant se ut så här:
- Arbetsförmedlaren på ert lokala arbetsförmedlingskontor kontaktar er för att fråga om ni har möjlighet att ta emot en praktikant.
- Den tilltänkta handledaren och den arbetssökande träffas eller talas vid per telefon så att ni kan bilda er en uppfattning om personen har tillräckliga språkkunskaper för att kunna tillgodogöra sig en praktik. Det är också en chans att fråga om vad den arbetssökande har för utbildning och arbetslivserfarenheter.
- Om ni är överens om en praktikplats så fyller ni i ett kort dokument från Arbetsförmedlingen med information om praktiken.
- Praktiken genomförs som planerat
- Om insatsen skett i form av yrkeskompetensbedömning betalar Arbetsförmedlingen ut ett belopp på 12 000 kr (800×15).
Att auskultera/praktisera, där man går vid sidan om ordinarie personal, kräver ingen legitimation eftersom man inte utövar yrket. Ska man däremot göra en praktiktjänstgöring som är ett krav i Socialstyrelsens process krävs ett särskilt förordnande vilket beskrivs på Socialstyrelsens hemsida (se länk ovan).
Beställning av tandtekniska produkter
TEV samarbetar med en rad andra organisationer, bl a Sveriges Tandteknikerförbund. Det förekommer en hel del slarv och gammal vana vid tandläkares beställningar av tandteknik, vilket har skapat ett utrymme för oseriösa tandtekniska företag. Varje tandläkare ansvarar för att alltid säkerställa att det tandtekniska laboratoriet är registrerat och certifierat.
Checklista för tandläkare vid inköp av specialanpassade medicintekniska produkter
När inköp av tandtekniska produkter görs måste det klart framgå att det tandtekniska laboratoriet är registrerat som tillverkare av specialanpassad medicinteknisk produkt hos Läkemedelsverket. I tillverkaransvaret åligger det att följa lagen 1993:584 om medicintekniska produkter och Läkemedelsverkets föreskrifter LVFS 2003:11.
På sid 4 i vägledning från Läkemedelsverket om tandtekniska arbeten står följande:
Relationen mellan tandläkaren och det tandtekniska laboratoriet
Tandläkarens och det tandtekniska laboratoriets relation bör präglas av ömsesidigt förtroende där tandläkaren i egenskap av köpare måste kunna vara säker på att det tandtekniska arbetet uppfyller de krav som patientsäkerheten ställer. Ansvar för patientsäkerheten är ett ansvar som på övergripande nivå är delat mellan tandläkare och tandtekniker.
Det är ett gemensamt ansvar där var och en måste vara uppmärksam på sin del för att uppnå det önskvärda resultatet. En konsekvens av detta är att det behöver finnas någon form av systematik, en form av ledningssystem, hos tillverkare av tandtekniska arbeten som visar hur produktsäkerheten säkerställs. För att kunna göra en bedömning av ett tandtekniskt laboratorium måste tandläkaren känna till om laboratoriet har ett ledningssystem, förstå och kunna tolka laboratoriets dokumentation och vara väl medveten om innebörden av begreppen ”anvisning” och ”förklaring”.
Enligt SOS 2008:1 3 kap 6 § 2: Verksamhetschefen ska, efter uppdrag, ansvara för att endast säkra och medicinskt ändamålsenliga produkter förskrivs, utlämnas respektive tillförs till patienter.
Angående tandtekniska produkter utförda på tandtekniskt laboratorium gäller detta enligt Läkemedelsverkets vägledning: Tillverkare av tandtekniska arbeten ska vara registrerade hos Läkemedelsverket för att underlätta kontroll av medicintekniska produkter och tillverkare.
Ett icke-registrerat dentallabb är enligt lagens mening en olaglig verksamhet. Begär alltid en kopia på registreringshandlingen av leverantören!
För att kunna göra en bedömning av ett tandtekniskt laboratorium måste tandläkaren känna till om laboratoriet har ett ledningssystem. Begär alltid ett dokument som styrker att laboratoriet har en godkänd kvalitetssäkring!
Ovanstående krävs för medlemskap i Sveriges Tandteknikerförbundet.
Tandläkaren har ansvar för chairside CAD/CAM-framställda tandtekniska arbeten
Eftersom chairside CAD/CAM blir allt vanligare på tandläkarklinikerna finns det ett behov att tydliggöra tillverkaransvaret för dessa produkter. Läkemedelsverkets utredning har inte kunna visa att tillverkarna av de chairside CAD/CAM-system som används i Sverige i dag eller tillverkarna av de keramblock som utgör råmaterial vid framställningen tar tillverkaransvar för de färdiga tandtekniska arbeten som tillverkas på tandkliniken. Detta innebär att tandläkaren är att betrakta som tillverkare av tandtekniska arbeten som är framställda med chairside CAD/CAM-teknik. Tandläkaren ska således upprätta dokumentation som kan gälla som anvisning och förklaring samt tillgodose kraven på annan dokumentation och kvalitetssäkring enligt regelverket. Tandläkaren ska även registrera denna verksamhet hos Läkemedelsverket. Läkemedelsverket kommer att fortsätta arbetet med att skapa samsyn med andra myndigheter inom EU kring tillverkaransvaret för dessa produkter.
Praktikanterna blev en stor tillgång
Maria von Beetzen är privatpraktiserande specialisttandläkare i Strängnäs. Hon driver en mindre klinik som tar emot patienter på remiss eller direktsökande. Sedan några år har Maria välkomnat praktikanter via Arbetsförmedlingen, en möjlighet för både arbetsgivare och nyanlända högutbildade människor som vill ta ett kliv in i arbetslivet.
– Under hösten 2015 kom det många flyktingar till Strängnäs, berättar Maria. Jag och min förstetandsköterska tyckte att vi ville hjälpa till på något sätt, och vände oss till Arbetsförmedlingen. Vi hade fått utökad kliniktid och var ändå i tankarna på att anställa, så tillsammans med vår kontaktperson på Arbetsförmedlingen bestämdes att vi skulle anställa en praktikant genom det som kallas ”nystartsjobb”. Vår första praktikant var en relativt ung och nyutexaminerad tandläkare från Syrien. Han blev en stor tillgång för kliniken och lärde sig mycket om svensk tandvård hos oss. Därefter har vi haft en tandtekniker från Syrien och en sjuksköterska från Eritrea. De har gjort olika sysslor på kliniken, allt ifrån att fungera som assisterande tandsköterska till att göra fint i väntrummet eller hjälpa till i behandlingsrummet.
Patienterna var positiva
Maria berättar att så gott som alla patienter har reagerat positivt på praktikanterna. Det har lett till nya möten och intressanta samtal, för både klinikens personal och patienterna.
– Det är väldigt inspirerande att ha en praktikant som är genuint intresserad av tandläkaryrket! Och som privattandläkare tycker jag det är roligt att få föra vidare kunskap och att behöva tänka efter: varför gör jag som jag gör, och hur prioriterar jag? Men det är viktigt att hela teamet är med på det hela, och att man känner att man både ger och får när praktikanten ska skolas in i klinikens arbete.
En extra resurs till låg kostnad
Det innebär en relativt låg kostnad för arbetsgivaren att ha en nystartspraktikant. Kliniken får stå för ungefär halva lönekostnaden, och Arbetsförmedlingen står för andra halvan.
– Lite extra hjälp på mottagningen är ju väldigt värdefullt för de flesta privatpraktiker, menar Maria. Och för praktikanten att få en erfaren tandläkare som ett slags mentor är givetvis också bra.
Maria betonar att man som arbetsgivare måste inse att man blir en samarbetspartner till Arbetsförmedlingen, och att man genomför detta tillsammans. Hon har själv goda erfarenheter av sin lokala arbetsförmedling i Strängnäs.
– Mycket handlar ju också om personkemi, så inled gärna med en kortare avtalsperiod innan ni skriver på för en längre praktikanställning, tillägger hon.
Praktiken kan leda till legitimation
Praktikanterna trivdes mycket bra på Marias klinik, och den unge syriske tandläkaren går nu på Karolinska Institutets kompletteringsutbildning. Efter ett år kommer han att få svensk tandläkarexamen.
– Jag tror absolut att praktiken hos oss gjorde det lättare för honom att bli antagen på kompletteringsåret, säger Maria.
– Sådan här praktik är väldigt värdefull för att lära sig om svensk tandvård, och för att förstå hur det fungerar på en svensk arbetsplats. En sådan initial praktik gör det lättare för tandläkaren att sedan gå vidare mot svensk tandläkarlegitimation.
Maria och hennes medarbetare är glada och stolta över att ha hjälpt en ung tandläkare på vägen mot svensk tandläkarlegitimation.
– Jag minns när han kom till oss allra första gången. Han hade flytt ensam över Medelhavet, för att slippa göra militärtjänst i krigets Syrien. Väl framme i Sverige hade han snabbt lärt sig bra svenska, och gjort de flesta kunskapsproven men inte alla. Han tyckte proven var svåra och fick ingen feedback på resultaten. Då sa jag: “det är bara att kämpa så kommer det att gå bra till slut”! Nu har vi det som ett gemensamt talesätt när vi träffas: “det är bara att kämpa om man ska komma någon vart!”